Over ons

De kinderen van Mdzangwini

Mdzangwini is gelegen op 6 km van Mbabane, de hoofdstad van Swaziland. De rotsformaties vormen voor toeristen een betoverend mooie omgeving. Maar wie verder kijkt dan al dit moois, ziet dat het dagelijks leven voor de lokale bevolking allesbehalve rooskleurig is. Het sterftecijfer onder jonge mensen is hoog, mede als gevolg van de AIDS-problematiek.

Hierdoor groeien veel kinderen op bij hun grootouders, die zelf amper kunnen overleven. Schoolgeld is dan ook vaak een nijpend probleem. Ook voor kindgezinnen, waarbij het oudste kind zorg draagt voor de jongere broertjes en zusjes, is het niet mogelijk om degelijk onderwijs te genieten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Greet Paeps besloot iets te ondernemen toen ze de eerste keer het schooltje zag.
aidswezen

Expat kapster

Nadat ze haar kapsalon in Berg-Kampenhout had verkocht, besloot Greet in 2006 om naar Swaziland te verhuizen. Ze startte er een lodge op en kwam al snel in contact met de lokale bevolking. In 2009 verhuisde haar broer Marc ook naar Swaziland. Voor Greet was dit niet enkel een prettig weerzien, maar kon ze plots ook meer tijd vrijmaken voor het schoolproject waarbij ze de kinderen van Mdzangwini een betere toekomst wil bieden.

Steun en initiatieven

De extra steun van familie, vrienden en vroegere klanten uit haar kapperszaak, maakten het mogelijk om voor de lokale bevolking de levenswijze aanzienlijk te verbeteren. Gedreven door de behaalde resultaten en vooral de dankbaarheid van de kinderen, werd er in 2010 een eerste Afrikadag georganiseerd in Kampenhout. Learn And Grow is een vrijwilligersinitiatief dat ontstond in de aanloop van de voorbereidingen voor deze grote bewustmakings- en inzamelingsdag.

Onze missie

Zonder een hechte Noord-Zuid samenwerking is het moeilijk om de levensomstandigheden van de lokale bevolking en de kinderen blijvend te ondersteunen en te verbeteren. De feedback in Swaziland is heel positief en er zijn zichtbare resultaten behaald. We trachten dan ook om een blauwdruk te creĆ«ren voor andere NCP’s (Neighbourhood Care Point). Hierbij leggen we het accent op eerlijke handel en duurzame land- en tuinbouwontwikkeling.

Uw hulp

Meer informatie over u hoe u concreet kunt bijdragen tot het welslagen van onze missie, kunt u hier vinden.